Μέλι ακακίας, Διατροφή & Οφέλη

Τι είναι το μέλι ακακίας;

Το μέλι ακακίας προέρχεται από το νέκταρ του λουλουδιού Robinia pseudoacacia , κοινώς γνωστό ως μαύρη ακρίδα ή ψεύτικο δέντρο ακακίας. Αυτό το μοναδικό μέλι χαρακτηρίζεται συνήθως και πωλείται ως μέλι ακακίας στην Ευρώπη.Σε σύγκριση με το παραδοσιακό μέλι , είναι συχνά πολύ ελαφρύτερο χρώμα, φαίνεται σχεδόν διαφανές.Έχει άρωμα λουλουδιού και γλυκιά, λεπτή γεύση.Βολικά, το μέλι ακακίας παραμένει υγρό περισσότερο και κρυσταλλώνεται πολύ πιο αργά από το παραδοσιακό μέλι. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στην υψηλότερη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη.Επειδή απέχει από τη στερεοποίηση για περισσότερο, αυτό το μέλι είναι πολύ δημοφιλές και μπορεί να είναι πιο ακριβό από τα παραδοσιακά είδη μελιού.

Διατροφικό προφίλ του μελιού ακακίας

Όπως το παραδοσιακό μέλι, 1 κουταλιά της σούπας (21 γραμμάρια) μέλι ακακίας παρέχει περίπου 60 θερμίδες και 17 γραμμάρια ζάχαρης. Το μέλι ακακίας περιλαμβάνει τα σάκχαρα γλυκόζη, σακχαρόζη και φρουκτόζη, αν και η φρουκτόζη είναι η πιο διαδεδομένη. Διατροφικά, δεν παρέχει πρωτεΐνη, λίπος ή φυτικές ίνες. Από την άλλη πλευρά, περιέχει μικρές ποσότητες αρκετών βιταμινών και μετάλλων, όπως βιταμίνη C και μαγνήσιο. Αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό για το μέλι ακακίας είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε ισχυρές φυτικές ενώσεις όπως τα φλαβονοειδή, τα οποία δρουν ως αντιοξειδωτικά.

Οφέλη από μέλι ακακίας

Το μέλι ακακίας δεν είναι μόνο χρήσιμο για μαγειρικούς σκοπούς. Ενώ μοιράζεται τα κοινά οφέλη για την υγεία του παραδοσιακού μελιού, έχει επίσης μοναδικές ιδιότητες.Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη για την υγεία του μελιού ακακίας.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το μέλι ακακίας παρέχει πολλά σημαντικά αντιοξειδωτικά , τα οποία μπορούν να συμβάλουν στα πιθανά οφέλη για την υγεία του. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα σας από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Με την πάροδο του χρόνου, οι βλάβες των ελεύθερων ριζών μπορούν να συμβάλουν σε ασθένειες. Τα φλαβονοειδή είναι ο κύριος τύπος αντιοξειδωτικών στο μέλι ακακίας. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων και ορισμένων τύπων καρκίνου. Αν και δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο τα φλαβονοειδή, αυτό το μέλι περιέχει επίσης β-καροτένιο, ένα είδος φυτικής χρωστικής με ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Η κατανάλωση τροφών και συμπληρωμάτων πλούσιων σε β-καροτένιο έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη λειτουργία του εγκεφάλου και την υγεία του δέρματος. Μια μελέτη δοκιμαστικών σωλήνων έδειξε ακόμη ότι το μέλι ακακίας σταμάτησε αποτελεσματικά την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα.

Φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες

Πολλές από τις θεραπευτικές ικανότητες του μελιού ακακίας οφείλονται πιθανώς στην αντιβακτηριακή του δράση.Το μέλι περιέχει συστατικά που απαιτούνται για την παραγωγή και απελευθέρωση αργά μικρών ποσοτήτων υπεροξειδίου του υδρογόνου. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένας τύπος οξέος που σκοτώνει τα βακτήρια καταστρέφοντας τα κυτταρικά τους τοιχώματα. Μια μελέτη ανακάλυψε ότι το μέλι ακακίας αποδείχθηκε αποτελεσματικό έναντι του Staphylococcus aureus και του Pseudomonas aeruginosa , δύο τύπων βακτηρίων ανθεκτικών στα αντιβιοτικά. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα υψηλά επίπεδα ισχυρού υπεροξειδίου του υδρογόνου ήταν πιθανώς υπεύθυνα.

Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών

Το μέλι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πληγών από την αρχαιότητα.Λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιβακτηριακών ιδιοτήτων του μελιού ακακίας, μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της επούλωσης των πληγών και στην πρόληψη της βακτηριακής μόλυνσης και της μόλυνσης.Επιπλέον, αυτό το μέλι βοηθά στη διατήρηση ενός υγρού περιβάλλοντος παρέχοντας ταυτόχρονα ένα προστατευτικό φράγμα, και τα δύο μπορούν να βοηθήσουν στην επούλωση των πληγών.Επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα αυτής της αρχαίας πρακτικής, τόσο οι δοκιμαστικοί σωλήνες όσο και οι μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το μέλι ακακίας επιταχύνει την επούλωση πληγών.

Μπορεί να αποτρέψει και να θεραπεύσει την ακμή

Τα επιστημονικά στοιχεία περιορίζονται στην ικανότητα του μελιού ακακίας να καταπολεμά την ακμή .Ωστόσο, διατίθενται εμπορικές κρέμες και λοσιόν καταπολέμησης της ακμής που περιέχουν ένα μείγμα μελιού ακακίας και όξινων συστατικών.Λόγω της ισχυρής αντιβακτηριακής δραστηριότητάς του, το μέλι ακακίας θα μπορούσε να βοηθήσει να κρατήσει το δέρμα σας απαλλαγμένο από βακτήρια. Βακτήρια τα οποία μπορεί να βελτιώσουν ή να αποτρέψουν κοινές δερματικές παθήσεις όπως η ακμή.Τελικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν το μέλι ακακίας είναι μια αποτελεσματική θεραπεία στο σπίτι κατά της ακμής.

Προφυλάξεις κατά τη χρήση

Για τα περισσότερα άτομα, το μέλι ακακίας είναι ασφαλές για κατανάλωση.Ωστόσο, ορισμένοι πληθυσμοί μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν ή να περιορίσουν το μέλι ακακίας, όπως:Βρέφη. Λόγω του κινδύνου αλλαντίασης, μιας σπάνιας τροφικής ασθένειας, δεν συνιστάται η χορήγηση οποιουδήποτε τύπου μελιού σε μωρά ηλικίας κάτω του ενός έτους (πηγή).Εκείνους με διαβήτη. Αν και τα στοιχεία για το μέλι και τον διαβήτη είναι ανάμεικτα, όλοι οι τύποι μελιού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυσική ζάχαρη. Το μέλι ακακίας πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.Εκείνους που είναι αλλεργικοί στις μέλισσες ή το μέλι. Εάν είστε αλλεργικοί στο παραδοσιακό μέλι ή τις μέλισσες, ενδέχεται να εμφανίσετε αλλεργική αντίδραση στο φαγητό ή να εφαρμόσετε τοπικά το μέλι ακακίας.Επιπλέον, αν και το μέλι ακακίας μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, λάβετε υπόψη ότι – όπως κάθε γλυκαντικό – πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε θερμίδες και ζάχαρη.Η υπερβολική κατανάλωση οποιουδήποτε τύπου γλυκαντικού μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους. Να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να έχει συνολικά αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας.